Ravasz, mint a róka

Ravasz, mint a róka

2008. május 03.
Mi az igazi ciki? Az, ha egy filmbemutató vetítésen azzal számol a filmgyártó stáb, hogy siker lesz, és tapsvihar tör ki a nézőtéren, ehelyett egy főbértapsoló belekezd a tapsolásba, és mellette az egész nézőtér néma marad. Ez történt a Kis Vuk című animációs film sajtóvetítésén.
A szakújságírók pedig felállva tapsoltak nemrégiben egy másik magyar film bemutatásakor. Mert tetszett nekik. Ez viszont nem. Azért, mert rossz. Nem kicsit, nagyon.
Hamarosan az egész ország a Kis Vukról fog beszélni. Az elődöt, a Vukot még a nyolcvanas évek elején szerette meg hazánk és a földkerekség. Mesebeli világa nagyon is valóságot tükröző volt. Olyan élményt adott, amely mindenki lelkét egy kicsit szebbé tette. Egy kicsit elvarázsolt minket a hétköznapok monotonitásából. Annak ellenére, hogy a Kádár-korszak puha diktatórikus szakaszában éltünk, semmilyen politikai demagógia nem jelent meg a vásznon.
Nem buzdított a film sem arra, hogy jobb elvtársak legyünk, sem arra, hogy többet termeljünk. Fekete István regényét láthattuk viszont egy az egyben. Az új filmben Kis Vuk sok mindenben hasonlít apjára, vagyis ő is ravasz, mint a róka, és bátor is. Vele ellentétben a film, amelyben szerepet kap, már közel sem olyan, mint a korábbi változat. Pont huszonöt évvel a Vuk premierje után kerül moziba az az animációs film, amelynek forgatókönyvét két angolszász alkotta a Chicagóban élő ifj. Fekete István író által írt alapokra. Immár nyakig politikával és gyermekeink bújtatott idomításával. A sztori a mai politikai és gazdasági válság előidézőit próbálja mosni, miszerint törjünk ki a rabságból, legyünk szabadok, de ha már felszabadultunk, tudnunk kell, hogy szabadon nincs ingyenétel. Mindenkinek magának kell megszereznie az eleséget. Mintha valakitől hallottam volna ezeket a szavakat. A filmben ez úgy néz ki, hogy Kis Vuk a cirkuszban lévő állatokat szabadítja ki, amiközben ilyen magasröptű gondolatok kapnak szárnyra. Az esélyegyenlőség jegyében még rokkant kisfiú is van a filmben. Mintha csak az "EU-fória” animációs kormány-propagandafilmet nézném. Az is hülyének néz minket, és ez is. Nyugodtan ki lehetne írni a szereposztásnál, hogy MSZP–SZDSZ Entertainment Pictures Presents. Hogy mindenki tudja, róla szól a film, a félreértések elkerülése végett a stáblistában feltűnő pár, jelenleg is aktív titkosszolgálati ügynökünk úgy nyilatkozott a médiában, hogy állatok vagyunk mindannyian. Nem véletlen ez, hiszen az Oktatási és Kulturális Minisztérium és több állami támogatású szervezet beleadott apait-anyait a Kis Vuk elkészítésébe. Milliárdnyi forint úszott el megint. A politikai fennhangon túl kétségbeejtő, hogy nem volt új ötlet a padláson, hiszen ezt a sztorit már az amerikai gagyi grafikai stúdiók már évtizedekkel ezelőtt megvalósították rajzfilmjeikben. A korábbi Vuk zenéje élvezhető volt, dallamai egy életre rögzültek, míg a Kis Vuk zenéje egyáltalán nem illik a filmhez, és inkább idegbajt hoz a nézőre.
A Vukot huszonöt évvel ezelőtt megnéző gyerek mára anyukává, apukává érett, és ismét bemegy megnézni, most már saját gyerekével, a Kis Vukot. Óriási érzés. Ezt veszik el tőlünk azzal, hogy az egyébként jó 3D-s technika leple alatt egy politikai propagandafilmet nézhetünk meg. Mivel ilyet a Kádár-rendszer sem engedett meg magának annak idején, elgondolkodtató: keményebb diktatúrában élünk, mint a nyolcvanas években?
Janits István
megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
VeszprémFest (1), euronews (1), menetrend (3), jovedelem (2), karrier (1), Magyar Telekom (1), keprol kepre (7), Ruzsics Ferenc (427), hosegriado (7), meteorologia (145), C+ fesztivál (1), bank (6), Rúzsa Magdi (1), Varga Andrea (13), Év szállása (1), jóga (1), könyv (1), fogyasztóvédelem (1), Főügyészség (7), Nagy Bálint (2), Kastély kávézó (1), jég (5), Radnóti Miklós (1), esküvő (9), kék zászló (1), gerincvédelem (1), tenisz (3), Keszthelyi Táncpanoráma (6), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Bálint NatáLia (2), alkohol (4), kereskedelem (1), katona (1), Mándó Zsuzsanna (1), gyümölcs (2), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Horváth Mariann (1), freestyle foci (1), dinnye (1), Balaton-part (7), felveteli (29), boldog békeidők (1), fitnesz (1), helyesírás (1), hatos lottó (93), magyar dal napja (8), reklám (1), Gelencsér Kálmán (2), gyógyítás (2), parkolás (8)